Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

HTML

Az elnyomás mondjon le!

Egy társadalomkritikus pszichológus blogja. Szex, feminizmus, család, antikapitalizmus.

Rendszerkritika

Friss topikok

  • sherrie: A könyv láthatóan félre lett értelmezve a blogger által. Nem egyértelmű, hogy csak nem akarja (ért... (2015.09.17. 15:24) Mohás Lívia: Nők a harmadik évezredben
  • zriff: Az egész cikk egy tömény férfigyűlölő femináci elmebaj. @Peter_Cs: Te elmebeteg vagy. Olvastam a ... (2015.01.21. 12:25) Miért vagyok feminista?
  • -JzK-: A másik oldal: www.ferfihang.hu (2013.09.01. 16:59) A feminizmusról röviden
  • Asta (törölt): Nekem az a véleményem, hogy ha kell ha nem, egy összeesküvés áldozatai vagyunk, és ez abból adódot... (2010.12.06. 19:40) Erőszak a hírműsorokban
  • egypszichoaktivista: @kindertojás: igen, ráadásul vannak alternatívák, csak pont azért nem lehet kipróbálni sem őket, m... (2009.12.29. 14:15) Mi a baj a kapitalizmussal?

Linkblog

2008.12.15. 20:40 egypszichoaktivista

Mohás Lívia: Nők a harmadik évezredben

Elhatároztam, hogy írni fogok olyan könyvekről is, amiket soha, senkinek sem ajánlanék, sőt, kifejezetten károsnak tartom őket. Mohás Lívia közismert és több díjjal kitüntetett pszichológus, író legújabb könyve is ilyen. Aki elolvassa, valószínűleg csodálkozni fog, hogy egy ilyen előítéletes, korlátolt, empátiától mentes és szakmailag felkészületlen ember hogyan dolgozhat pszichológusként. De Mohás Lívia dolgozik, és láthatólag rengetegen járnak hozzá.

Az írás látszólag nőpárti, hiszen a szerző szerint a harmadik évezred a nőké, előretörésük látványos. Abban a tudatban él, hogy az egyenlőség megvalósult, csak egyes nők nem tudnak élni a lehetőséggel. A nőket (főleg a kliensei nagy részét) jól láthatóan lenézi, hiszen zavarja őt, hogy miért nem tesznek többet magukért.

A könyvön végigvonul az ítélkező,hibáztató attitűd. Mohás Lívia vádol, hibáztat, megbánt nőket,miközben ezzel dicsekszik is. Skatulyáz, és előítéleteket fejez ki: "A nők (...)attól szenvednek a legjobban, hogy képtelenek a választásra. Ezt ugyan a magam részéről nem fogadom el, mondvacsinált álproblémának gondolom legalábbis akkor, ha a szerelmet, a szeretetet tesszük meg döntő értékmérőnek."(...) "Vannak emberek, akik rendre teljesen eltérő dolgokat tesznek, mint ami az életfeladatuk lenne, s közben kiderül számukra, hogy nem sikerül semmi, bármibe kezdenek, az balul üt ki, vagy nincs eredménye. Borbála közéjük tartozik." (...) "Isteni szerencséje, hogy a férje jóindulatú, türelmes ember, és nem csapja agyon anyjával együtt." (...) "Cecília is azok közé a nők közé tartozik, akiknek nincsen saját világuk, egész életük más ember, más emberek életére fonódik rá. (...) Érett felnőtt nem bolondít esztendőkön át férfiakat. Ezt romantikus, éretlen boszorkák teszik." "Lassan rájövök, hogy Pálma hazudik. (...) Ki is mondja, hogy úgy érzi, én nem hiszek neki. Sejtésem szerint irtózik attól, hogy szembesüljön a valósággal, ennél sokkal fontosabb és kedvesebb neki a fantáziálás, a konfabulálás. " "Ida retteg a beteségektől, azt mondom, minek annyit félni, úgyis hamar meghalunk, ettől megrémül."

A nők évezredéről beszél, miközben a hozzá forduló klienseit arra bíztatja, hogy szolgálják ki a férfiakat (szép külsővel, szexualitással), hiszen csak így lehetnek boldogok. Persze az meg sem fordul a fejében, hogy a férfi is tehetne valamit a kapcsolatért, vagy hogy a nő ömbizalomhiánya mögött a "rendezetlen frizura" mellett mélyebb okok is rejtőzhetnek:"Csabának (a barát,aki mellesleg visszajár régi barátnőjéhez) másik kifogása az, hogy Alaine nem elég ápolt. Ahogy elnézem, Alaine frizurája valóban rémes, a sötét karikák a szeme alatt, ijedt tekintete és szorongásos lehangoltsága nem teszik vonzóvá. Kialakulatlan, puha, szorongó ember, identitása gyenge." "32 éves,közgazdász, sovány, rosszul öltözött, kócos ápolatlan. Azzal indított, hogy nincs és nem is volt soha orgazmusa. A mostani barátjának ez nem tetszik, ezért akar pszichológiai kezelést. De hamar kiderült, hogy sokkal többről van itt szó. (anyja nem szereti, apja többször megverte). (...) Drámai beszámolójához még semmit sem fűztem, csak arra kértem, csináltasson új, ápolt frizurát, ez minden nőnek javít a hangulatán. Hát még a kozmetika, az arctisztítás! A jó küllemű emberre a környezet másképp néz, azonnal visszajelez, és ez egészséges önbizalmat adhat. Az is feladata, hogy döntse el, milyen sportot fog űzni, mert úgy látom, most nem jó a kondíciója, kicsi az állóképessége, és belső nyugalmunkhoz a testi dolgok fontosak. Féltem, hogy megsértődik, így azt már nem is mertem mondani, hogy vásároljon legalább egyetlen új kosztümöt, és a rajta levőt felejtse az üzletben, az öltözőfülkében vagy dobja a szemetes kukába. Nem sértődött meg. Legközelebb jó frizurával érkezett. És valamivel ápoltabb volt."

A bántalmazást, nemi erőszakot, molesztálást megemlíti ugyan minden esetben, amikor előkerül, de kliensei kezelésekor ezt nem veszi figyelembe. A nő a felelős azért, ha férje bántja. Mindezt egy ezoterikus és vallásos mázzal önti le: "Azt már korábban felismertük és megbeszéltük, hogy Ida a férfikapcsolataiban rendszeresen szervez krízisállapotokat, érzelmi hullámzásokat, robbanós veszekedéseket, felfordulást, kibékülést. Ez arra utalhat, hogy személyiségének vannak kielégítetlen terei, ha nem is épp a szexben, és az ebből adódó feszültségeket a mesterséges krízisekkel vezeti le. Talán a maga nagy nyughatatlansága nem más, mint vágy a transzcendencia után, a magasabb régiók, talán Isten utáni vágyódás ez, mondom Idának. Vajon nem kellene elmennie paphoz és meggyónni?-kérdezem." "Valamit elmúlasztott. Soha nem tartott tükröt a férje elé, szinte engedte a férfi gyerekes felelőtlenségének kiteljesedését. Nem ismerte fel-bár férje élő és eleven példa erre-, hogy vannak férfiak, akikben erősen megőrződik a komisz gyerek, az idétlen vagy fegyelmezetlen linkóci kisfiú, akik sok mindent el mernek követni, hiszen mindent elnéznek nekik, és valójában neveletlenek maradnak. Vera túlságosan a maga bajára figyelt."

 A nő szerinte "frigid", ha a gyermekkori molesztálást még mindig nem tudta feldolgozni, és nem képes a szexre vagy az orgazmusra. Az orgazmus hiányát főleg szervi okokra vezeti vissza (megint a nővel van a gond), és persze ez elsősorban a férfi számára jelenthet problémát, csakis ezért kell vele foglalkoznunk: "Az orgazmus hiányának sokféle oka lehet.(...) Ha ez gyakran elfordul, annak sajnos rossz következményei lehetnek. (...) ideges állapotok, alvászavarok, hangulathullámzások, hisztizés, kiegyensúlyozatlan, békétlenkedő, depresszív jellegű lelki magatartás. (...) Azt hihetnénk, ez a nő problémája, csakhogy a magatartásától a párkapcsolat megromolhat, sőt az egész család harmóniája csődbe juthat." "Úgy sejtem, hogy kasztráló gesztus lehet az, ha a feleség a férjének gyakran felpanaszolja saját orgazmushiányát."

 Mohás Lívia a gyerekeket sem kíméli: "Találkoztam a gyerekkel, sajnos ezt a kislányt nehéz lenne kedvelni. Csúf kis ember, ami nem baj, rossz küllemű embereket is lehet szeretni, ha van bennük kedvesség, értelem, valami vonzó, de a kis Idában nehéz ilyesmit felfedezni.(...) idegesítő."

Kliensei helyett ő maga elemzi azok álmait, hiszen ő a mindentudó pszichológus, a megkérdőjelezhetetlen tekintélyű szakember. Tévedhetetlen, és sokkal tisztábban látja át mások életét, mint az érintettek, sokszor tudomást sem vesz a valódi problémáról: "Intuitíve,de nagyon határozottan úgy érzem, Piroskával vigyázni kell, és villámsebesen a szexre és férjére terelem a szót, az egykor indító problémára,amivel először érkezett, mondván, nincs orgazmusa és nincsenek vágyai a férje iránt. A szex maga isteni téma, alig van, akit ne érdekelne. Gyanítom, hogy akit nem érdekel, az talán hazudik."

 

A klienseket szinte tárgyként kezeli. Ha valakinek nem felel meg ez az értékítéletekkel teli, konzervatív, dogmatikus attitűd, arról Mohás Lívia megállapítja, hogy valamilyen "tudattalan ellenállás" lehet a dolog mögött. Az sem tűnik fel neki, ha néhány nő a bántó megjegyszései hatására nem veszi többször igénybe a szolgáltatást.

Remélem, hogy az idézetek magukért beszélnek, és ezek után senki sem találja majd vonzónak Mohás Lívia tevékenységét. Úgy tűnik, a sok évtizedes szakmai tapasztalat nem garantálja az etikus és elfogulatlan hozzáállást.

6 komment · 1 trackback

Címkék: könyv szex orgazmus álom pszichológus nők egyenlőség bántalmazás mohás lívia


A bejegyzés trackback címe:

https://egypszichoaktivista.blog.hu/api/trackback/id/tr91824916

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: reloj analogico online chile 2018.07.28. 04:54:40

Carros usados en venta en phoenix - zaaxyrm

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szciklon 2008.12.22. 08:00:48

Jézusom, ezt a szemetet! Remélem senki nem veszi meg és jó nagy bukás lesz.

piir (törölt) 2009.01.21. 13:36:21

hah, már ez a reklámszöveg:
... a könyvben "Csalódásokkal, megroppanásokkal, kiábrándulással találkozhat, melyek elszenvedői homokba dugott fejjel tétlenül és tehetetlenül várakoztak, míg egy napon aztán rászánták magukat arra, hogy valakivel, a pszichológussal, aki tapasztalt és titoktartó, megbeszéljék: mit lehetne tenni?"
már ez alapján sem venném meg, ahogy az emberekre tekint, az undorító.

kindertojás 2009.12.23. 01:36:36

Ez egy 81 éves nénike.
Másutt Freud Zsigmondot élteti, meg ilyeneket ír le (sajnos az ELLE-ben) :

"Ma pedig? Úgy felfutott a forradalmi láz, mintha más se lenne a világon, mint átszabott cicik, feltöltött ajkak, csupasz hasak és az intim tájak szőrtelenítése. Mintha az lenne a kérdések kérdése: van-e orgazmusa a hölgynek, ha pedig nincsen, akkor vajon ki lehet a hunyó? Azt hiszem, a női szemérmesség lassú eltűnése, a látványosan mutogatott combok, karok, keblek, köldökök valamitől megfosztják a férfiakat. Amit kapnak: a női test megszemlélése, ez rendben van. De megfosztódnak titkoktól, a felfedezés örömétől, a megmutatás „csak nekem” ajándékától, a becserkészés buzgóságától, a vadászösztön kiélésétől."

Tehát eszerint a szerencsétlen női pszichológus szerint csak egy számít : hogy a férfi mijét és hogyan élheti ki... Dehát az átszabott cicik is ugyanennek a törekvésnek a következményei ! A női szemérmesség nem csak úgy zsupsz, eltűnt, hanem a férfiaknak megfelelni kívánó média megvásárolta.
Először csillagászati összegekért, majd egyre olcsóbban, ma pedig már ingyen mutogatnak meg bármit a hölgyek.
De hát nem ők akarták ezt foggal-körömmel, hanem a férfiak. És győzték is pénzzel, háthisz elég jól kizsékményolják a nőket házimunka-gyermeknevelés-ingyen humán-erőforrás vonalon.
Tehát nekik rogyásig van pénzük, a nőknek meg nincs. naná, hogy meg tudják fizetni az alázatos vetkőzést és önfeladást abból, amit az ingyenes anyaságon üsszenyerészkednek.

Hát akkor legalább mondjuk nekik azt :
Itt van, mire vágytál - világító ágytál...

50 év alatt sikerült a pornómédia masszív nyomatásával faszszopó gépeket nevelni az egykori szűz kamaszlányokból.
Most aztán meg nehogy már megint a férfiakat sajnáljuk, akik ily módon nem tudják kellőképpen kiélni a vadászösztönüket, épp csak a szopatóösztönüket sikerül szegényeknek, miközben a farkukat a nők arcára verik és kurvázzák őket ...

Hát azért legyen már határa ennek a bazi nagy szarhalmaznak.

sajatnev (törölt) 2012.04.19. 11:30:14

Azért vannak benne igazságok. Például ez a rész:
"Abban a tudatban él, hogy az egyenlőség megvalósult, csak egyes nők nem tudnak élni a lehetőséggel."

A háttér adott: minden nő szabadon választhat hogy önálló önfenntartásra képes nővé válik, és ez szerint választ partnert is, vagy pedig aláveti magát a hagyományos háziasszony szerepnek aki helyett mindent a férje csinál. Utóbbi eset nyilván kényelmesebb egy nőnek, viszont kiszolgáltatottságot okoz. Ez ellen nem tiltakozni kell, hanem el kell kerülni. Persze mindig könnyebb a másik felet hibáztatni hogy a férfi ilyen meg olyan de kicsit érezzük már át az ő helyzetüket is hogy nem csak egy jótékonysági központ akinek mindig csak adni kell a nő minden kívánságát rigolyáját teljesíteni de cserébe meg nem kap semmit max a szexet. Hát ez hosszútávon kevés. És én úgy látom hogy pont ez a kettősség problémás házasságok fő oka, hogy a nő nem emancipálódik hanem konzervatív szemléletű családfőre vágyik, ugyanakkor az emancipált nőknek járó jogokat megpróbálja rákényszeríteni a konzervatív kapcsolatára.
Ráadásul:

inforadio.hu/hir/eletmod/hir-156290

Ez pedig inkább képes fenntartani egy kapcsolatot hosszú távon mert egy jó partnerrel könnyebb venni az élet minden nehézségeit mindkét félnek.

buda2013 2013.02.24. 18:21:47

Èn többször is olvastam a fent pocskondiázott könyvet és kimondottan érdekesnek találtam.
Ezt Mohás Lívia kifejezetten nöknek írta, tehát ha egy férfinak nem tetszik, az még semmit sem jelent.
Söt, igen jó és mély meglátásai vannak szerintem az írónönek, néhány javaslatát bizony érdemes megfogadni - mármint nekünk nöknek, hisz ez nökröl szól nöknek.
Söt, el kell keseritenem a "könyvelemzöt", én minden eddig megjelent pszichológiai tárgyú könyvét olvastam az írónönek, nem is egyszer, és mind tetszett.

Bocsi, de nincs abszolút igazság, ugyhogy "lassan a testtel".

Azt sem értem, mi a gond azzal, hogy 71 éves? Hány éves legyen? 20?
A pszichológia és a filozófia azok a területek, ahol a kor feltétlen elönyt jelent.

sherrie 2015.09.17. 15:24:59

A könyv láthatóan félre lett értelmezve a blogger által. Nem egyértelmű, hogy csak nem akarja (értsd: azt látom bele, amit akarok) vagy nem tudja (értsd: szövegértelmezési nehézségek) megérteni az író mondandóját. Frissen olvasva a könyvet, Mohás Lívia empatikusan áll a pácienseihez, de nem esik bele abba a hibába, mint a legtöbb pszichológus: nem finomkodik, értéket képvisel és objektíven igyekszik a pácienseit kezelni, kívülről látni és segíteni, „felébreszteni” őket gyermeki alvó létükből.
A hölgy autonóm értelmiségi, a női szerepekben való gondolkodás tagadója, a nőket szellemi és anyagi függetlenségre bíztatja úgy, hogy közben nem esik bele a sokak által elkövetett hibába: nem lesz család-tagadó és férfi-gyűlölő.
A szexust kooperációnak, kölcsönösségnek tekinti, melynek fontos része az orgazmus-kézség. Teljes félre értelmezés, hogy a női frigiditást / orgazmus hiányt szervi eredetű problémára vezetné vissza. Annyi állítás van erről a könyvben, hogy az egyik pácienst vizsgálatra küldi, hogy kizárják a szervi eredetű okokat, mely csekély százalékban lehet okozója az orgazmus képtelenségnek. De a kérdéshez egyértelműen lelki oldalról közelít. Az orgazmus képtelenség fontos indikátora az elnyomott pszichés problémáknak, velük való nyílt foglalkozás hiánycikk még manapság is.
A blogger állítja: - és persze ez elsősorban a férfi számára jelenthet problémát, csakis ezért kell vele foglalkoznunk: "Az orgazmus hiányának sokféle oka lehet.(...) Ha ez gyakran elfordul, annak sajnos rossz következményei lehetnek. (...) ideges állapotok, alvászavarok, hangulathullámzások, hisztizés, kiegyensúlyozatlan, békétlenkedő, depresszív jellegű lelki magatartás. (...) Azt hihetnénk, ez a nő problémája, csakhogy a magatartásától a párkapcsolat megromolhat, sőt az egész család harmóniája csődbe juthat." – ismét durva szövegértelmezési problémák merülnek fel. Az orgazmus-hiány, a nem kielégítő szexuális élet a nőn keresztül kihat annak környezetére, a kölcsönös elégedetlenség hatással van szeretteinkre, akár egész családunk életére. Nem a férfi igényeinek kielégítéséről beszél, ez korlátolt csúsztatás.
Gyerekkel kapcsolatos megállapítás – ezen rész olvasása során is rájövünk, mi értelme van a gyerek jellemzésének, képmutatás nélküli objektív jellemrajzának. lássuk be, vannak szociálisan nem kellemes jellemű, külsejű gyerekek, attól, hogy valaki még gyermek korú, még nem lesz automatikusan pozitív jellem, pozitívan megítélt egyén és sajnos ehhez akár külseje is hozzájárulhat. Ennek nehézségeivel meg kell küzdeni, szembe kell nézni és fejlődni kell, ebben segít(het) a pszichológus.
Álomelemzés – a kliensek álmait a könyvben végig közösen elemzik. Természetesen a pszichológus feladata, hogy segítsen a páciens álmainak megfejtésében, ismét külső tükröt mutatva, közösen elmélkedve, segítve annak megértését. Sokszor nem látunk meg olyasmit, amit egy külső szemlélőnek feltűnhet. Ezért járunk pszichológushoz (többek között).
A könyv rávilágít arra az alapvető problémára, hogy hány ember éli gyermeki státuszban életét, hányan nem tudnak autonóm személyiségként gondolkodni. A nőkre ez hatványozottan igaz. Sokat segít pácienseinek független gondolkodóvá érni, támogatja, bíztatja klienseit a szellemi produktivitásuk megtalálásában. Bölcsen reflektál a nők kényszeres megfelelési vágyára a szülésen keresztül, felhívja a figyelmet arra, hogy a gyermek szülés nem válasz a kérdéseikre és nem elnyomott problémáikra adott válasz az, ha az anyaszerepből próbálják definiálni önmagukat. Bátor feminista hozzáállás egy 20-as években született hölgytől, modern és mégis értéket képviselő alapmű.
süti beállítások módosítása