HTML

Az elnyomás mondjon le!

Egy társadalomkritikus pszichológus blogja. Szex, feminizmus, család, antikapitalizmus.

Rendszerkritika

Friss topikok

  • sherrie: A könyv láthatóan félre lett értelmezve a blogger által. Nem egyértelmű, hogy csak nem akarja (ért... (2015.09.17. 15:24) Mohás Lívia: Nők a harmadik évezredben
  • zriff: Az egész cikk egy tömény férfigyűlölő femináci elmebaj. @Peter_Cs: Te elmebeteg vagy. Olvastam a ... (2015.01.21. 12:25) Miért vagyok feminista?
  • -JzK-: A másik oldal: www.ferfihang.hu (2013.09.01. 16:59) A feminizmusról röviden
  • Asta (törölt): Nekem az a véleményem, hogy ha kell ha nem, egy összeesküvés áldozatai vagyunk, és ez abból adódot... (2010.12.06. 19:40) Erőszak a hírműsorokban
  • egypszichoaktivista: @kindertojás: igen, ráadásul vannak alternatívák, csak pont azért nem lehet kipróbálni sem őket, m... (2009.12.29. 14:15) Mi a baj a kapitalizmussal?

Linkblog

2009.08.11. 21:40 egypszichoaktivista

Rudolf Hess esete az antifasizmussal

Augusztus 15-én nemzetközi neonáci találkozó lesz Budapesten. A helyszín egyelőre ismeretlen, a miniszterelnök és az MSZP a betiltáson gondolkodik. A téma adott: Rudolf Hessre, a háborús "hősre" és "mártírra" emlékeznek elsősorban magyar és német bajtársak, ahogy minden évben. A jeles rendezvény azért került idén Budapestre, mert Németországban betiltották. Ha itt sem engedélyezik, a liberális "antifasiszták" fellélegezhetnek, megtettek mindent a nácizmus terjedése ellen. Pedig lehet, hogy el kellene gondolkodni azon, mi a gond az olyan társadalmakkal, amelyek önmagukban nem képesek megküzdeni a szélsőjobboldallal, a rasszizmussal, vagy a szexizmussal más módon, mint ugyancsak elnyomó intézmények, a rendőrség és a pártpolitika segítségével.Igaz, azt is lehet mondani, hogy ezentúl nem lesz olyan vonzó turisztikai célpont Magyarország a nemzetközi neonáci bajtársaknak, és ez máris egy előrelépés.

A sajtóban következetesen fasisztáznak, pedig, mint tudjuk, a nácizmus nem egyenlő a fasizmussal. Sajnos a hozzá nem értés, a történelmi ismeretek hiánya az, ami többek között ellehetetleníti, nevetségessé teszi az antifasizmust Magyarországon. Ha összemosunk egymással akár hasonló fogalmakat is, azzal csak nevetségessé tesszük magunkat a nácik előtt, akik valamivel súlyosabb "bűnöket" követtek el, mint nem kevésbé szimpatikus fasiszta társaik.

De ami engem talán ennél is inkább zavar, az a magukat antifasisztának gondoló liberálisok, népfrontos elképzelésekkel csatát nyerni látó szocdemek viselkedése. Csak kevesen vannak nálunk,-sok más országtól eltérően-akik anarchista és/vagy kommunista szemszögből bírálják a nácizmust,felismerve, hogy ez nem néhány hőzöngő fiatal (vagy megkeseredett idős ember) frusztráció-kiélése, vagy betegség, hanem a kapitalista demokrácia egyik "szélsőséges" következménye. (A szélsőséget azért teszem idézőjelbe, mert ezt a jelzőt használják sokan bármiféle rendszerkritika ellehetetlenítésére. A nácizmus viszont nem valódi rendszerkritika.) A nácik felelősek azért, amit tesznek, vagy gondolnak, de ezt nem a rendszeren kívül teszik, hanem ez a rendszer az, ami táplálja és erősíti őket. A népfront tanulsága pedig az, hogy még ha látszólag közösek is a rövidtávú céljaink (most: tüntetni a nácik szervezkedése ellen), akkor sem lenne szabad abba a hibába esni, hogy összefogunk olyanokkal, akik semmilyen más szempontból nem felelnek meg ideológiailag annak, amit mi képviselünk. Sok történelmi tény mutat rá az ilyen szervezkedés következményeire. Ha sikerülne is ellehetetleníteni a nácizmust, akkor is valószínű, hogy egy ilyen összefogás eredménye egy újabb, a kevesek hatalmán alapuló rendszer lenne, vagy maradna minden a régiben (ami gyakorlatilag ugyanez).  

Mindenesetre több antifasiszta tüntetés is lesz a városban, amikre érdemes elmenni: 3-kor és 6-kor is kezdődik egy a Deák téren. Érdemes elmenni, mert az is sokat jelent, ha a náci szervezetek demonstrációi nem maradnak reakció nélkül.       

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: mszp tüntetés fasizmus kommunizmus bajnai gordon nácizmus anarchizmus antifasizmus népfront rudolf hess


A bejegyzés trackback címe:

https://egypszichoaktivista.blog.hu/api/trackback/id/tr761303737

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Náci, ne gyülekezz! 2009.08.12. 11:26:50

A cím akár "zsidólobby - jogállam : 100 - 0" is lehetett volna, mert annyira adta magát. Úgy hírlik ugyanis, hogy a rendrőrség nem fogja engedélyezni a nácik megemlékező "grasszálását". A témával foglal...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása