HTML

Az elnyomás mondjon le!

Egy társadalomkritikus pszichológus blogja. Szex, feminizmus, család, antikapitalizmus.

Rendszerkritika

Friss topikok

  • sherrie: A könyv láthatóan félre lett értelmezve a blogger által. Nem egyértelmű, hogy csak nem akarja (ért... (2015.09.17. 15:24) Mohás Lívia: Nők a harmadik évezredben
  • zriff: Az egész cikk egy tömény férfigyűlölő femináci elmebaj. @Peter_Cs: Te elmebeteg vagy. Olvastam a ... (2015.01.21. 12:25) Miért vagyok feminista?
  • -JzK-: A másik oldal: www.ferfihang.hu (2013.09.01. 16:59) A feminizmusról röviden
  • Asta (törölt): Nekem az a véleményem, hogy ha kell ha nem, egy összeesküvés áldozatai vagyunk, és ez abból adódot... (2010.12.06. 19:40) Erőszak a hírműsorokban
  • egypszichoaktivista: @kindertojás: igen, ráadásul vannak alternatívák, csak pont azért nem lehet kipróbálni sem őket, m... (2009.12.29. 14:15) Mi a baj a kapitalizmussal?

Linkblog

2008.10.01. 14:35 egypszichoaktivista

"Szexuális" tanácsadás kisebb bakikkal

Olvasom a múlt heti nőklapját (igen, azt, ugyanis meg kell ismerni az ellenséget ahhoz, hogy védekezhessünk ellene). Látszólag ártalmatlan, bár a hagyományos női szerepeket elfogadását tartja általában evidensnek, még ha néha az is kiderül belőle, hogy nemcsak gyerekkel és férjjel lehet boldog a nő. Megtudom belőle, hogy a szaxofon nem nőies hangszer, de azt sajnos nem, hogy akkor min kellene nőként játszani. Herendi porcelánból inni a teát viszont meglehetősen nőies, hiszen egy interjúalany ezt mondja róla: "Nem hiszed el, mennyire másként érzem magam, amikor reggel ebből iszom a teát. Sokkal nőiesebb leszek tőle, mint a szimpla, herendi nélküli napokon."

Na de mindez semmi ahhoz képest, amit Gerevich József rovatában találok. Ő szexuális tanácsadást tart, általában elkeseredett nőknek. Egy 22 éves nő írt neki, aki saját elmondása szerint "tartósan nem kívánja" a szexet. Leírja, hogy a legtöbb szexuális élmény részegen érte, de elsősorban a szeretet kereste. Aztán 18 éves korában két férfival feküdt le egyszerre, amiből időközben ki akart szállni, aztán már nem tudott, és hagyta magát. Mi ez, ha nem egyfajta nemi erőszak? A nő ugyanis nem egyezett bele. Ezen kívül érdemes lenne belegondolni abba, vajon miért a szexuális kapcsolatokban kereste ez a lány a szeretetet. Valószínűleg a családi hátteret kellene egy kicsit megvizsgálni. A probléma (szerintem legalábbis) egyértelmű.

Mit tesz ehelyett a bölcs tanácsadó? Szerinte az egészséges szexualitáshoz el kell fogadni és el kell engedni magunkat, gyakorolni az orgazmusra való képességet... És persze "rájön", hogy a lánynak 14 éves korában még nem volt teljesen érett a szexualitásra. Az erőszakról szó sem esik, elsiklik felette, pedig a levélíró maga is ehhez az élményhez köti, hogy problémái vannak a szexszel.

A hozzáállás nem meglepő, még a bizonyíthatóan megerőszakolt nőket is sokszor hibáztatják a pszichológusok, és nem kezelik őket megfelelően. Ebben az esetben szóba sem kerül a férfi/férfiak felelőssége, a nőnek magát kellene kezelnie. Hiszen az a "természetes", ha valaki ilyen élmények után is képes a szexre, egyszerűen csak elég "éretté" kell válnia.

Az Amnesty International tavaly kiadott egy jelentést, amelyben a nemi erőszak áldozatait vizsgálta.Ebből tényszerűen derül ki, hogy az érintett szakemberek (bírók, rendőrök, orvosok, pszichológusok) nem megfelelően képzettek, nem jártasak a témában, ráadásul előítéletesek is. De ugyanez tapasztalható a "laikusok" körében is. Vagyis úgy tűnik, a nőket sem a törvények, sem a társadalom nem védi meg az erőszaktól. Az erőszak után pedig a szégyenérzettel és a bűntudattal kell küzdeniük.

A pszichológusok felelőssége óriási abban, hogy ezek a nők felépüljenek, de abban is, hogy minél kevesebben kerüljenek ilyen helyzetbe. Ehhez az kell(ene), hogy ne nevezzük szexnek az erőszakot, legyünk érzékenyek a gyerekkori szexuális és egyéb bántalmazásra (ebben az esetben valószínűleg erről is szó van), és ne elsősorban a jobb technikai megoldásokon gondolkodjunk. És ne írjunk szakértőként ilyen cikkeket a nőklapjába.

Szólj hozzá!

Címkék: szex feminizmus nemi erőszak női lapok


A bejegyzés trackback címe:

https://egypszichoaktivista.blog.hu/api/trackback/id/tr56690730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.