HTML

Az elnyomás mondjon le!

Egy társadalomkritikus pszichológus blogja. Szex, feminizmus, család, antikapitalizmus.

Rendszerkritika

Friss topikok

  • sherrie: A könyv láthatóan félre lett értelmezve a blogger által. Nem egyértelmű, hogy csak nem akarja (ért... (2015.09.17. 15:24) Mohás Lívia: Nők a harmadik évezredben
  • zriff: Az egész cikk egy tömény férfigyűlölő femináci elmebaj. @Peter_Cs: Te elmebeteg vagy. Olvastam a ... (2015.01.21. 12:25) Miért vagyok feminista?
  • -JzK-: A másik oldal: www.ferfihang.hu (2013.09.01. 16:59) A feminizmusról röviden
  • Asta (törölt): Nekem az a véleményem, hogy ha kell ha nem, egy összeesküvés áldozatai vagyunk, és ez abból adódot... (2010.12.06. 19:40) Erőszak a hírműsorokban
  • egypszichoaktivista: @kindertojás: igen, ráadásul vannak alternatívák, csak pont azért nem lehet kipróbálni sem őket, m... (2009.12.29. 14:15) Mi a baj a kapitalizmussal?

Linkblog

2009.05.04. 16:34 egypszichoaktivista

Sertések és terroristák

Miközben folyik a küzdelem az ún. sertésinfluenza ellen az ezzel együttjáró pánikkeltés kíséretében, Obama folytatva elődei szép hagyományát, a terroristák ellen harcol. Erre a párhuzamra a Hírszerző brilliáns elméje, Papp László Tamás hívta fel a figyelmet. Vagyis az arabok veszélyes vírust hordoznak-a terrorizmus vírusát-aminek legyőzése ellen bármilyen eszköz megengedett. 

Az új amerikai elnöktől sokan várták, hogy más külpolitikát folytat majd, mint elődje. Ez nem jött be, ami azt is bizonyítja, hogy nem igazán van jelentősége annak, ki áll egy nagyhatalom éllén. Ha az USA vélt érdekei úgy kívánják, bárkiről dönthetnek úgy, hogy terrorista, és a feltételezett terroristákkal szemben minden vallatási módszer megengedett. Ezért nem valószínű, hogy lényegesen változni fognak majd a "terrorellenes" intézkedések. 

Papp László Tamás szerint a terroristák kínzása legális, sőt kívánatos, hiszen pl. a vízbefojtásos módszer is "hatékonynak" bizonyult. A diktatúrákban alkalmazott technikákkal és azok céljaival nem ért egyet, a "demokratikus államokéval" viszont igen. Az alvásmegvonás és az izoláció humánus. Persze nem is feltételezi, hogy esetleg olyan emberek is bekerülhetnek a gépezetbe, akik a mainsteram szóhasználat értelmében nem terroristák, vagyis nem gyártanak bombákat és nem is áll szándékukban.

Más kérdés, hogy milyen alapon dönt egy olyan ország néhány képviselője arról, ki tekinthető terroristának, amely évtizedek óta "megelőző", "terrorellenes" háborúkat (=népírtást) folytat, illetve diktárokat támogat (lásd: Vietnám, Chile, Irak, Afganisztán, stb....). 

A szerző emellett pszichológiai alapfogalmakkal sincs tisztában, amikor azt feltételezi, hogy  "hazudni" nehezebb, mint "igazat" mondani, ezért a megkínzottak mindenképpen bevallják bűneiket, a kínzás pedig újabb igazolást nyer. Bartlett óta (kb. 100 éve) tudjuk, hogy az emlékezet konstruktív, vagyis nem feltétlenül tudunk mindent pontosan úgy felidézni, ahogy történt. Más kérdés, hogy stresszhelyzetben ez még nehezebb, szinte lehetetlen. De PLT, ahogy magát is definiálja, "következetes liberális", ami úgy tűnik, tényleg azt jelenti, hogy egy jogállamnak nevezett akármiben bármit meg lehet tenni, amivel az erősebb érdekeit védjük. 

Szólj hozzá!

Címkék: emlékezet obama kínzás terroristák


A bejegyzés trackback címe:

https://egypszichoaktivista.blog.hu/api/trackback/id/tr391102527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.