HTML

Az elnyomás mondjon le!

Egy társadalomkritikus pszichológus blogja. Szex, feminizmus, család, antikapitalizmus.

Rendszerkritika

Friss topikok

  • sherrie: A könyv láthatóan félre lett értelmezve a blogger által. Nem egyértelmű, hogy csak nem akarja (ért... (2015.09.17. 15:24) Mohás Lívia: Nők a harmadik évezredben
  • zriff: Az egész cikk egy tömény férfigyűlölő femináci elmebaj. @Peter_Cs: Te elmebeteg vagy. Olvastam a ... (2015.01.21. 12:25) Miért vagyok feminista?
  • -JzK-: A másik oldal: www.ferfihang.hu (2013.09.01. 16:59) A feminizmusról röviden
  • Asta (törölt): Nekem az a véleményem, hogy ha kell ha nem, egy összeesküvés áldozatai vagyunk, és ez abból adódot... (2010.12.06. 19:40) Erőszak a hírműsorokban
  • egypszichoaktivista: @kindertojás: igen, ráadásul vannak alternatívák, csak pont azért nem lehet kipróbálni sem őket, m... (2009.12.29. 14:15) Mi a baj a kapitalizmussal?

Linkblog

2008.12.18. 23:23 egypszichoaktivista

Sorozatos nemi erőszak

A TV2-n hétfőnként fut egy krimisorozat, amely "szexuális jellegű" bűnügyekkel foglalkozik, Különleges ügyosztály címmel. És meglepően jó. Az USÁ-ban, mint ahogy az epizódok elején kiderül, a nemi erőszakkal (akár halállal végződik, akár nem), mint bűncselekménnyel egy speciálisan kiképzett nyomozói csoport foglalkozik. Már a kiindulás is álomszerű tőlünk nézve: mikor érjük el, hogy Magyarországon is megfelelően felkészült szakemberek foglalkozzanak az áldozatokkal?

Az eheti részben egy apáról derült ki, hogy mindkét lányát rendszeresen megerőszakolta, és egyikük emiatt lett öngyilkos. A társadalmat ismerve egy ilyen esetben nem sokan hinnének az áldozatoknak. Hiszen ki gondolná egy szerető apáról, hogy ilyesmit tesz? És különben is, nem lehet, hogy a kacérkodó lányok kiprovokálták a nemi erőszakot? A filmből azért néhány jelenet alapján következtethetünk arra, hogy az előítéletes gondolkodás Amerikában is ugyanúgy jellemző, mint nálunk.

De a két nyomozó ismeri jól, milyen dinamika szerint zajlik az erőszak. Tisztában vannak vele, hogy a hatalmi helyzetben levő fél (aki általában férfi, illetve gyerek-szülő viszonylatban az apa) használja azt, poziciója megerősítése érdekében. Mert megteheti, hiszen az áldozatok ritkán vallanak, és a társadalom is elnéző. Ezek a rendőrök tudják, hogy sohasem a nemi erőszak túlélője követett el olyasmit, amivel "előidézte" az erőszakot. És azt is felismerik, ha egy nő a poszttraumás stresszbetegség reakcióit mutatja (ebben szenved az áldozatok nagy része), ebből következtetve az átélt erőszakra. Nem vallatják az áldozatokat, nem alázzák meg, nem hozzák kellemetlen helyzetbe, és odafigyelnek arra, hogy azok csak biztonságos körülmények között beszéljenek. Mindez természetes és elvárható lenne, de tudjuk, hogy nálunk a rendőrség közel sem ilyen empatikus, és a szexista előítéletek is mindennaposak az eljárások során.

Lehetne tehát úgy is foglalkozni a nemi erőszak túlélőivel, ahogy a Különleges Ügyosztály teszi. De nem tudom, mennyi időnek kell eltelnie ahhoz, amíg az emberek többségében tudatosul, mekkora károkat okoznak azzal, ha az áldozatokat hibáztatják, vagy 10-szer egymás után elmeséltetik velük a történetet, fokozva az amúgy is szörnyű traumát. Addig is ajánlanám a sorozatot minden túlélőnek, érintett szakembernek, és azoknak, akik bármilyen módon kapcsolatba kerülhetnek a nemi erőszak áldozataival.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: sorozat film tévé öngyilkosság nemi erőszak különleges ügyosztály


A bejegyzés trackback címe:

https://egypszichoaktivista.blog.hu/api/trackback/id/tr53830786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása