HTML

Az elnyomás mondjon le!

Egy társadalomkritikus pszichológus blogja. Szex, feminizmus, család, antikapitalizmus.

Rendszerkritika

Friss topikok

  • sherrie: A könyv láthatóan félre lett értelmezve a blogger által. Nem egyértelmű, hogy csak nem akarja (ért... (2015.09.17. 15:24) Mohás Lívia: Nők a harmadik évezredben
  • zriff: Az egész cikk egy tömény férfigyűlölő femináci elmebaj. @Peter_Cs: Te elmebeteg vagy. Olvastam a ... (2015.01.21. 12:25) Miért vagyok feminista?
  • -JzK-: A másik oldal: www.ferfihang.hu (2013.09.01. 16:59) A feminizmusról röviden
  • Asta (törölt): Nekem az a véleményem, hogy ha kell ha nem, egy összeesküvés áldozatai vagyunk, és ez abból adódot... (2010.12.06. 19:40) Erőszak a hírműsorokban
  • egypszichoaktivista: @kindertojás: igen, ráadásul vannak alternatívák, csak pont azért nem lehet kipróbálni sem őket, m... (2009.12.29. 14:15) Mi a baj a kapitalizmussal?

Linkblog

2009.04.10. 11:07 egypszichoaktivista

Szocializmus vagy tervgazdaság?

Nagyon vicces az Index akkor is, amikor nem tud róla. Ismertetnek egy kutatási eredményt, miszerint  "minden ötödik amerikai szocializmust akar". Bírálják a közvéleménykutató módszerét, mivel azok nem definiálták pontosan, mit is értenek szocializmus és kapitalizmus alatt, ezért jöhetett ki ilyen torz eredmény. Eközben a cikkíró sincs tisztában azzal, mi is a szocializmus, amikor ezt írja: "ugyanebben a felmérésben az amerikaiak csupán 15 százaléka támogatta a központi irányítású gazdaságot (magyarán a szocializmust)." 

Teljes a káosz, ami az USÁ-ban élőknél még megbocsátható lenne, de nálunk nem. Mindesetre a Szovjetuniónak és követőinek sikerült évtizedekre elhitetnie az emberekkel, hogy az állampárt uralma, a tervgazdaság, a diktatúra jelentik a szocializmust (vagy a kommunizmust, ízlés szerint). A mainstream médiának ez jó ürügy arra, hogy elhitesse, a kapitalizmus az egyetlen működő rendszer, a szabadpiac kifejti áldásos hatásait. Nem csoda, hiszen ha létrehozok egy rendszert, aminek ugyan köze sincs ahhoz az elmélethez, amire állítólag alapozom, akkor sikeresen le tudom járatni az adott elméletet. Akár évszázadokra is. Ezért lehetséges az, hogy a Szovjetunió volt a legreakciósabb képződmény, aminek a bukása után az emberek többségénél szóba sem jöhet a kommunizmus, mint alternatíva. És ez az egyik fontos oka annak, hogy ma közel sincsenek olyan mértékű demonstrációk, munkássztrájkok, szervezkedések, mint mondjuk a 20. század elején. 

Sajnos még 15 százalék sem akar szocializmust. Diktatúrát szeretnének, vagy legalábbis egy erős vezetőt, aki majd "mindent megold". Legyen ez egy személy, vagy egy erős állam, központi hatalom. Mindegy, csak ne nekünk kelljen bármit is csinálni. 

Szólj hozzá!

Címkék: index szocializmus diktatúra tervgazdaság


A bejegyzés trackback címe:

https://egypszichoaktivista.blog.hu/api/trackback/id/tr821057389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása