HTML

Az elnyomás mondjon le!

Egy társadalomkritikus pszichológus blogja. Szex, feminizmus, család, antikapitalizmus.

Rendszerkritika

Friss topikok

  • sherrie: A könyv láthatóan félre lett értelmezve a blogger által. Nem egyértelmű, hogy csak nem akarja (ért... (2015.09.17. 15:24) Mohás Lívia: Nők a harmadik évezredben
  • zriff: Az egész cikk egy tömény férfigyűlölő femináci elmebaj. @Peter_Cs: Te elmebeteg vagy. Olvastam a ... (2015.01.21. 12:25) Miért vagyok feminista?
  • -JzK-: A másik oldal: www.ferfihang.hu (2013.09.01. 16:59) A feminizmusról röviden
  • Asta (törölt): Nekem az a véleményem, hogy ha kell ha nem, egy összeesküvés áldozatai vagyunk, és ez abból adódot... (2010.12.06. 19:40) Erőszak a hírműsorokban
  • egypszichoaktivista: @kindertojás: igen, ráadásul vannak alternatívák, csak pont azért nem lehet kipróbálni sem őket, m... (2009.12.29. 14:15) Mi a baj a kapitalizmussal?

Linkblog

2009.06.05. 12:14 egypszichoaktivista

Érdekérvényesítő dolgozók a Providentnél

A Provident-ről szóló hírekből eddig elsősorban az derült ki, hogyan sóz rá a vállalat uzsorakamatot a tájékozatlan hitelfelvevőkre. Az ellenük felhozott vádak érdekes fejleménye, hogy zavartalanul folytathatják tevékenységüket, csak a reklámszövegen kellett változtatniuk. Most viszont néhány dolgozójuk is fellázadt ellenük.

Nem meglepő, hogy a Provident is-sok más munkáltatóhoz hasonlóan-rabszolgaként dolgoztatja alkalmazottait. Megteheti, hiszen a válságra hivatkozva ezreket rúgnak ki munkahelyükről. A globális kapitalizmusban amúgy is egyre inkább eluralkodnak a prekariális munkakörülmények: a munka bizonytalan, a dolgozó kiszolgáltatott. Arról, hogy sok helyen nem tartják be a napi 8 órás munkaidőt, nem fizetik ki a túlórát; hogy a munkaadók sem a törvényekhez, sem az adott szerződésekhez nem tartják magukat, általában tudunk. A legtöbb dolgozó mégsem tesz ez ellen semmit, mert nagyon jól tudja, hogy a munkavállalás szabadsága valójában csak kevesek számára jelent valódi szabadságot.

Most viszont nyilvánosságra került, hogy a fent nevezett cég ünnepnapokon is dolgoztatta alkalmazottait, és mivel ez nem törvényes, a papírok meghamisítására is kényszerítette őket. Néhányan ezért feljelentést tettek, annak tudatában, hogy nagy eséllyel nem fogják tudni megtartani állásukat, és új munkahelyet sem találnak. Mivel Szabolcs megyéről van szó, ahol nagyon magas a munkanélküliség, ez mindenképpen bátor tettnek tűnik. Remélhetőleg mások is követik a példájukat, vagy legalább elgondolkodnak azon, hogy nem lenne szabad elviselni az ilyen megalázó munkafeltételeket.

Kérdés, hogy elképzelhető-e egy országos méretű tiltakozás, szolidaritás? Megtörténhet-e, hogy dolgozók tömegei jelentik majd fel munkaadóikat, vagy lépnek ki önként a munkahelyükről? Valószínűleg nem, hiszen az egzisztenciális bizonytalanság fontos visszatartó erő, és látható alternatívákra is szükség lenne. A Provident dolgozóinak lépése mindenesetre elgondolkodtató, és talán valaminek a kezdetét jelenti.

Szólj hozzá!

Címkék: feljelentés rabszolgamunka provident


A bejegyzés trackback címe:

https://egypszichoaktivista.blog.hu/api/trackback/id/tr341165303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása