HTML

Az elnyomás mondjon le!

Egy társadalomkritikus pszichológus blogja. Szex, feminizmus, család, antikapitalizmus.

Rendszerkritika

Friss topikok

  • sherrie: A könyv láthatóan félre lett értelmezve a blogger által. Nem egyértelmű, hogy csak nem akarja (ért... (2015.09.17. 15:24) Mohás Lívia: Nők a harmadik évezredben
  • zriff: Az egész cikk egy tömény férfigyűlölő femináci elmebaj. @Peter_Cs: Te elmebeteg vagy. Olvastam a ... (2015.01.21. 12:25) Miért vagyok feminista?
  • -JzK-: A másik oldal: www.ferfihang.hu (2013.09.01. 16:59) A feminizmusról röviden
  • Asta (törölt): Nekem az a véleményem, hogy ha kell ha nem, egy összeesküvés áldozatai vagyunk, és ez abból adódot... (2010.12.06. 19:40) Erőszak a hírműsorokban
  • egypszichoaktivista: @kindertojás: igen, ráadásul vannak alternatívák, csak pont azért nem lehet kipróbálni sem őket, m... (2009.12.29. 14:15) Mi a baj a kapitalizmussal?

Linkblog

2010.02.19. 12:50 egypszichoaktivista

Erőszak a hírműsorokban

Az index tegnapi cikkében beszámolt arról, hogy az ORTT vizsgálata szerint a híradókban sok az erőszak, ráadásul ezeket a műsorokat gyerekek is nézik. Mindezt természetesen sikerült újdonságként tálalni, és a téma jó okot ad arra, hogy megfeledkezzünk a valódi felelősökről. Miért evidens, hogy a média okolható az erőszakért, vagy az, hogy a "mai világban" egyre több az erőszakos cselekmények aránya? Ha jól tudom, a gyerekverés még a XX. század közepén is álltalánosan elfogadott "nevelési" módszer volt (és az ma is sok családban, csak már nem feltétlenül lehet róla büszkén beszélni). Ahogy az is magától értetődő volt, hogy a férfi a családfő, és joga van felesége, illetve a gyerek felett uralkodni. A vagyon elleni erőszakos bűncselekmények pedig ugyanúgy gyakoriak voltak a prekapitalista, mint a kapitalista gazdasági rendszerben. Mindez nem jelenti azt, hogy ma kevesebb lenne az erőszak (bár bizonyos típusaira ez biztosan igaz), csak a formája lehet más. Nem hiszem, hogy az otthon rendszeres bántalmazást elszenvedőgyereknek az a legnagyobb problémája, hogy mit lát a hírekben. Mindez nem is fog addig megváltozni, amíg a hagyományos családmodell fennáll (vagyis a szülőknek hatalmuk van a gyerekek felett), illetve amíg a társadalom a magántulajdonra épül, és a minél hatalmasabb vagyon megszerzése jelenti sokak számára a legfontosabb célt. Emellett lehetne beszélni a háborúkról, a "terroristaellenes" intézkedésekről is, amik pedig kormányszintű erőszakot jelentenek. 

Ezzel természetesen nem szeretném azt sugallni, hogy a média nem lenne felelős azért, amit közvetít. De a szerepe valószínűleg teljesen más, mint gondolnánk: nem előidézi, hanem "csak" felerősíti és legitmilálja az egyébként is előforduló erőszakot. Azt az erőszakot, amit aktívan vagy passzívan a hatalom, és az egyes emberek is támogatnak. Azok az emberek, akik a "fejletlen" országok ellen folytatott háborúkat, a tényleges és a kulturális gyarmatosítást a kormánypropagandának megfelelően a demokrácia elterjesztésének, vagy a "fejlődés" folyamatának nevezik. Vagy azok, akik nem érzik azt, hogy tenniük kellene a nők, vagy a gyerekek bántalmazása ellen akár érintettként, akár tanuként. 

Az ehhez hasonló vizsgálatokban azt is érdekesnek találom, hogy "erőszak" címszó alá általában azokat a tevékenységeket szokás sorolni, amelyekben fizikai bántalmazás fordul elő. Közben nem igazán esik szó arról, hogy ugyanezek a tévécsatornák főműsoridőben folyamatosan tesznek erőszakot nőkön azzal, hogy félmeztelenül, kizárólag a testükkel érvényesülve, megalázó helyzetekben mutatják őket. Vajon senkinek sem tűnik fel, hogy az édességet, az autót, vagy egy lakóparkot nem félmeztelen nőkkel kellene reklámozni? Vagy hogy a "főzős" műsorok elsősorban arról szólnak, melyik nőnek szebb a dekoltázsa? Emellett persze természetes, hogy a nő másik szerepe csak a háziasszonyszerep lehet, ami az előző példákhoz hasonlóan szintén az alárendelődésről szól az autonómia helyett. Kíváncsi vagyok, hogy erről mi az illetékes szakemberek véleménye. 

5 komment

Címkék: híradó gyerekek ererőszakszak


A bejegyzés trackback címe:

https://egypszichoaktivista.blog.hu/api/trackback/id/tr951772983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

timi8 2010.07.28. 16:18:24

Egyetértek a fent leírtakkal.Több ilyen fórum kellene az ilyen jellegű felvilágosító cikkeknek.Sajnos ezek az elnyomási trükkök olyan ravasz módon hatolnak az emberek fejébe, hogy a nők észre sem veszik, hogy kizsákmányolják őket, öntudatlanul is azonosulnak ezzel, sőt, rengeteg pénzt költenek arra, hogy ezeknek a sztereotípiáknak megfeleljenek.Úgy nyomnak el minket, hogy mi akarjuk az elnyomást.

timi8 2010.07.28. 19:22:12

Egyébként én azon szoktam még meglepődni, hogy a nők mennyire meg akarnak felelni az új szexuális trendeknek.Bár lehet bennem van a hiba, de én tuti nem mennék bele az anális szexbe.A barátnőim meg mind arról beszélnek, hogy gondolkodnak rajta, vagy gyakorolják.Én élből visszautasítom, nevezzenek érte prűdnek.Azt sem tudom ki találta ki, hogy az anális szex nagyobb kielégülést okoz, mert ott mennyi érzőreceptor van.Az ebben a legrosszabb, hogy azért érzi magát egy nő rosszul és kevésbé nőiesnek, mert nem hajlandó ilyesmire, én átéltem ezt, komolyan elgondolkodtam azon, hogy bennem van a hiba.Tényleg attól lesz egy nő nő, mert akármire kapható az ágyban és mindig úgy néz ki, mint aki most lépett le a legújabb divatmagazin címlapjáról?

egypszichoaktivista · http://egypszichoaktivista.blog.hu 2010.07.28. 19:27:31

@timi8: Nem tudom, hogy a nők hány százaléka megy bele ténylegesen az anális szexbe (és hogy mennyien élvezik...), vagy hogy vannak-e ezzel kapcsolatos vizsgálatok. Valószínűleg a média rendezi úgy a dolgokat, hogy ez, vagy más megalázó dolog divatosnak, sőt, természetesnek tűnjön. Kíváncsi vagyok, hogy azok a nők, akik ki szeretnék próbálni, vagy már ki is próbálták (mint a barátnőid is), minek a hatására teszik.

timi8 2010.07.28. 23:19:06

Az én barátnőim többnyire azért gondolkodtak el rajta, mert a barátjuk kérte őket, akkor beszéltünk erről, amikor az egyik lány megkérdezte, hogy kinek volt már ilyen élménye és tanácsot kért, hogy milyen érzés, hogy nagyon fáj-e stb.Egyébként szerintem bizonyos a szexiparban dolgozó emberek érdeke lehet ez, nem hiszem, hogy a közösülés ezen formája annyira örömteli lenne, így jobb híján a prostituáltaknál jutnak hozzá.Csak azt nem értem, ha ez a nőnek is jó, a pasiknak is elvileg ugyanolyan a berendezésük ott, ők miért nem kérik?

Asta (törölt) 2010.12.06. 19:40:13

Nekem az a véleményem, hogy ha kell ha nem, egy összeesküvés áldozatai vagyunk, és ez abból adódott hogy fölöslegesen elszaporodott az emberiség.

Nekem van egy axiómám arra, hogy mi is ez (nem muszáj szó szerint érteni): a különböző sárkányok ősidők óta velünk vannak, a hatalom szimbólumai. Az ösztön, és a brutális erő a jellemzőjük. Embereken keresztül irányítanak, de ezek az emberek nem emberi jellegűek. Parancsokat szórnak, ami elől a nép nagy része úgysem tud elmenekülni.

A sárkány nem kérdez, nem vitapartner, azonban nem tudnak mindenkihez elérni. Van egy szféra ahova soha nem lesz bejárásuk. A sárkányok legyőzhetőek.
süti beállítások módosítása